Peyronies sjukdom

Vad orsakar Peyronies sjukdom och hur kan det behandlas?

Vad är Peyronies sjukdom?

Peyronies sjukdom är ett tillstånd som innebär att ärrvävnad utvecklas inuti penis och orsakar smärtsamma erektioner med krökt form.

Böjda erektioner är vanliga och om du är en man som upplever detta, betyder det inte nödvändigtvis att du har Peyronies sjukdom. Penisens form och storlek varierar från man till man.

I Peyronies sjukdom böjer penis signifikant när den är upprätt och är smärtsam. Konsekvenserna av detta är att patienten inte kan ha samlag eller de kan uppleva erektil dysfunktion (problem med att uppnå eller upprätthålla erektion). Sjukdomen kan också orsaka ångest och stress till drabbade.

Ibland går Peyronies sjukdom bort utan behov av behandling. De flesta män kommer emellertid att upptäcka att deras tillstånd förblir stabil eller blir sämre. Om kurvan i penis hindrar patienten från att ha sex normalt, kan behandling behövas. Orsaken till Peyronies sjukdom är inte känd.

Vad är symtomen?

Symptomen på Peyronies sjukdom innefattar:

  • böjning av penis när den är upprätt
  • En hård klump eller tjockleksområde (kallad en plack) i penisaxeln
  • smärta i penis när den är upprätt – smärtan är inte konstant och känns normalt inte när penis är slap (mjuk).
  • Den hårda placken (det finns normalt inte mer än en) i penis gör det mindre flexibelt. Sexuella svårigheter kan uppstå som drabbade av Peyronies sjukdom kan upptäcka att ärrringen i penis gör det svårt att få eller hålla en erektion.

Sjukdomen har vanligtvis två faser – en akut (kortfristig) fas som varar mellan tre och sex månader och sedan en kronisk (längre sikt) fas som stannar upp till ett år, under vilken sjukdomen vanligtvis stabiliserar sig själv.

Vad är orsakerna till Peyronies sjukdom?

Även om orsaken till Peyronies sjukdom inte är helt förstådd antas det att det kan finnas ett antal faktorer som är inblandade.

Peyronies sjukdom anses troligen uppkomma till följd av upprepad skada eller trauma på penis, genom idrott, från en olycka eller från att vara skadad under könet. När penis läker från skadan bildas ärrvävnad, vilket bildar ett hårt eller förtjockat område som i sin tur kan leda till att en kurva i penis utvecklas.

En erektion orsakas av fysiologiska förändringar som händer när en man blir sexuellt upphetsad. De små blodkärlen i de svampiga vävnaderna på sidorna av penis fyller med blod som flyter in i penis, det elastiska membranet runt den svampiga vävnaden sträcker sig och penis rätnar och blir upprätt. Effekten av Peyronies sjukdom innebär att hårdärrvävnaden i penismembranet är oflexibel och kan inte sträcka sig, så penisen slutar böja och orsakar smärta för den lidande.

I vissa fall verkar Peyronies sjukdom utvecklas gradvis, och inte som ett resultat av trauma eller skada. Man tror att Peyronies sjukdom kanske skulle vara ärftlig, eller vissa hälsoförhållanden kan knyta till det och forskning pågår för närvarande.

Vilka behandlingar finns det?

I de flesta fall behöver inte Peyronies sjukdom kirurgisk behandling. Behandling beror på hur mycket smärta och obehag du lider, och hur Peyronies sjukdom påverkar ditt sexliv.

Eftersom den exakta orsaken till Peyronies sjukdom inte är känd finns ett antal behandlingar tillgängliga.

Om du fortfarande har kön trots kanten av din penis, kan din läkare råda dig att inte genomgå någon behandling. Ibland kan tillståndet förbättras på egen hand så att du får råd att “vänta och se”.

Om du upptäcker att ett lyckat samlag är svårt på grund av böjningen i din penis (vanligtvis mer än 45 grader, eller om den böjer sig till sidan), kan din läkare rekommendera att du genomgår en behandling som kallas extrakorporeal shockwave-behandling (ESWT). Denna behandling behandlar symtomen på Peyronies sjukdom, men är inte botemedel.

ESWT använder lågfrekventa ljudvågor för att skapa vibrationer som appliceras på utsidan av penis med hjälp av en speciell enhet. En ultraljudsskanner används för att lokalisera ärrvävnaden (plack) i penis, då genererar ESWT-enheten korta ljudbrott som kallas “soniska pulser” över området. Män som har behandlats säger att det inte är smärtsamt och känns som ett elastiskt band som blinkar i penisens hud. Behandlingen varar ca 20 minuter.

Vissa studier har gjorts i hur väl ESWT fungerar. En visade att hälften av patienterna som fick behandlingen upplevde en 30% minskning av peniskrökningen. Andra studier visade att behandlingen bidrog till att minska smärta i penis orsakad av Peyronies sjukdom.

Kirurgiska tekniker för behandling av Peyronies sjukdom innefattar:

  • plikningsförfaranden (även känt som Nesbits procedur) – detta innebär att penis sänks på motsatt sida av böjningen, för att räta ut det. Detta görs genom att sätta några stygn under huden på
  • den motsatta sidan av ärrvävnaden.
  • ympning av det ärriga området.

Liksom vid all operation kan dessa tekniker resultera i komplikationer. De vanligaste biverkningarna av ovanstående tekniker är erektil dysfunktion (ED), förkortning av penis eller förändringar i känslighet.

Patienter med Peyronies sjukdom som redan lider av ED kan behandlas med ett penisimplantat. Dessa implantat räta ut penis och behandla även ED.

Patienter som genomgår någon kirurgisk behandling för Peyronies sjukdom rekommenderas att undvika sex i sex veckor efter operationen.

Förutom kirurgiska behandlingar har ett nytt läkemedel som heter Xiaflex genomgått försök för behandling av Peyronies sjukdom. Det är för närvarande godkänt i USA för behandling av Peyronies sjukdom, även om det för närvarande är licensierat i Storbritannien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *