Hur man hanterar erektil dysfunktion

Hantering av ångest och depression

Att inte kunna hantera erektil dysfunktion kan göra att männen förlorar sin självkänsla, känner sig arg, ängslig och frustrerad, eller till och med förlorar intresset för sex helt och hållet. Detta kan hota deras relationer och kan till och med resultera i depression.

Erektil dysfunktion kan behandlas, men tiden före och under behandlingen kan vara svår. Här är några tips som hjälper dig och din partner att få ditt sexliv tillbaka på rätt spår.

Var ärlig och öppen om din erektil dysfunktion

De flesta människor som klarar av erektil dysfunktion eller någon annan händelse som kan orsaka psykisk belastning, vill verkligen prata med någon trovärdig och icke-dömande. Din partner och din läkare kommer att vara viktiga för att hjälpa dig att återhämta sig. Att diskutera dina problem öppet diskuterar mindre återhämtning eftersom du får hjälp och support.

Att inte få en erektion indikerar inte nödvändigtvis ED. I synnerhet kan man inte få en erektion förväntas under påverkan av alkohol. Stressiga händelser eller perioder i livet kan också orsaka tillfällig erektil dysfunktion.

Om problemet kvarstår under en längre tidsperiod, till exempel om du inte kan uppnå erektion mer än en i fyra gånger, kan du drabbas av ED. I sådana fall är det väldigt viktigt att söka behandling.

Varför söka hjälp?

Män lyckas sällan att klara av erektil dysfunktion på egen hand. Det kan vara mycket svårt att själv diagnostisera den bakomliggande orsaken.

Hos unga män tenderar psykologiska faktorer att orsaka ED. Ångest och traumatiska sexuella erfarenheter lägger ytterligare påkänning på män genom att lägga oro över sex.

Detta skapar en ond cykel där mer stress läggs vid varje “misslyckande”. Den extra stressen bidrar då till ackumuleringen av ångest, vilket gör nästa “misslyckande” mer troligt.

Att erkänna problemet och aktivt leta efter en lösning är avgörande för unga män.

Hos äldre män är ED vanligen orsakat av fysiska faktorer. ED kan indikera betydande hälsorisker, såsom kardiovaskulära problem (dvs hjärt- och blodcirkulationsförhållanden, såsom högt blodtryck eller högt kolesterol).

Behandling av ED och dess orsaker är avgörande: det är väldigt enkelt att symptom förstärker och förvärrar underliggande orsaker. Oavsett om man lider av låg självkänsla eller förhållandeproblem kan konsekvenser av obehandlad ED vara mycket skadlig för människans liv.

Hjälper din partner

ED kan sätta press på ett förhållande, speciellt om det saknas kommunikation om problemet mellan partner. Att stödja din partner är avgörande för hans långsiktiga återhämtning. Det bästa sättet att göra detta är att uppmuntra honom att söka professionell medicinsk rådgivning och att ge emotionellt stöd.

Du och din partner måste inse att erektil dysfunktion är ett verkligt tillstånd som kräver behandling. På lång sikt kan det leda till självkänsla och psykiska problem.

Här är fem sätt att hjälpa din partner genom sin ED:

  • Förstå hans skick så att du vet vad han går igenom och hur man hjälper honom
  • Påminn om att ED är ett mycket vanligt och behandlingsbart tillstånd
  • Uppmuntra honom att konsultera en läkare och utforska behandlingsalternativen
  • Visa intresse och support: det kan innebära att han eller hon följer med läkaren om han vill
  • Anpassa din livsstil: Det här hjälper din partner att förändra sin livsstil till det bättre, vilket kan hjälpa till att bota hans ED. Det innebär att äta hälsosamt, träna och undvika att röka eller ta droger
  • Kommunikation mellan dig och din partner är nyckeln. Att dela och diskutera känslor, bekymmer och behov är en viktig del av din partners återhämtning. Kom ihåg att du också kan känna sig stressig medan du stöder honom. Om du pratar med din partner på ett sådant sätt hjälper inte någon av er att överväga att prata med en specialist.

Hur kan de psykologiska frågorna behandlas?

Om depression är orsaken till erektil dysfunktion finns antidepressiva medel och andra former av terapi. Det är emellertid viktigt att notera att antidepressiva medel kan orsaka eller förvärra impotens, så se till att du tar upp detta efter samråd med en läkare så att du hittar den mest lämpliga behandlingen.

Psykologisk terapi kan hjälpa dig att arbeta på alla orsaker till obehag eller ångest i samband med kön, samt att förstå hur ditt fall kan kopplas till större problem som depression.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *