Erektil dysfunktionstest

Hur diagnostiseras ED?

Erektil dysfunktion (ED) betyder att en man har svårt att få och hålla erektion. Det finns ett antal orsaker till erektil dysfunktion, både fysisk och psykologisk, vilket innebär att det finns en mängd olika tester som kan hjälpa till att diagnostisera ED. När orsaken till erektionsproblem har upprättats kan rätt behandling börja.

Hur diagnostiseras ED?

Om du tror att du kan få erektil dysfunktion, är det första steget att konsultera din läkare eller besöka din klinik för genitourinary medicine (GUM). De kommer att titta på din medicinska historia och ställa frågor om din sexuella aktivitet tidigare och nuvarande. Det kan vara lite obekväma att ställa frågor om ditt sexliv, men att svara ärligt hjälper din läkare att avgöra om du behöver ytterligare undersökningar för erektil dysfunktion. Du kan be om en manlig läkare om det gör dig mer bekväm.

Frågorna kommer att täcka både din fysiska och emotionella hälsa och kan omfatta:

 • Är du en rökare?
 • Hur mycket dricker du?
 • Hur mycket motion tar du?
 • Vilka droger tar du för närvarande (både recept och rekreation)?
 • När började du först uppleva symptom på ED?
 • Har du skadat din penis?
 • Är du stressad på jobbet eller hemma?
 • Är du deprimerad?
 • Har du ångest?

Du kommer också att bli frågan om ditt sexliv och din sexuella historia. Det kan innehålla frågor om din nuvarande och tidigare sexpartner, din sexuella läggning, din sexdrivning (libido), under vilka omständigheter du kan få erektion (med din partner alls eller ensam) om du har erektion Första på morgonen, och om du kan ejakulera eller orgasm.

Om du inte kan få erektion under några omständigheter kan det vara en fysisk orsak till dina symtom. Om du bara upplever symtom på ED när du försöker få samlag, kan problemet vara psykiskt.

Vissa villkor, såsom hjärt-kärlsjukdom eller diabetes, kan bidra till erektionsproblem och kan behöva behandlas först. Behandling av den bakomliggande orsaken till erektilproblem kan ibland lösa problemet.

Din läkare kan ta ditt blodtryck, lyssna på ditt hjärta, väga dig och ta mätningar i längd och midja och genomföra blodprov och urinprov. Dessa tester hjälper till att avgöra om du lider av fysiska tillstånd som kan begränsa blodflödet. En minskning av blodkärlen på grund av vissa hälsoförhållanden kan orsaka ED eftersom blodflödet till penis minskar.

Läkaren eller GUM-sjuksköterskan kan då göra en fysisk undersökning av din penis för att utesluta eventuella strukturproblem i din penis som kan påverka blodtillförseln till din penis. Ett tillstånd som kallas Peyronies sjukdom orsakad av härdad ärrvävnad i penis kan bidra till ED.

Vad är ett erektivt dysfunktionstest?

Om din läkare eller GUM-sjuksköterska anser att du kan få erektil dysfunktion på grund av de underliggande hälsoförhållandena, kan de utföra ytterligare tester.

Dessa tester kan innefatta:

 • Komplett blodräkningstest: detta kan testa för ett antal saker, inklusive anemi. Anemi kan orsaka trötthet (extrem trötthet), vilket kan bidra till erektionsproblem.
 • Blodsocker: det här testar sockernivån i ditt blod och kan visa om du har diabetes som kan bidra till erektil dysfunktion.
 • Lipidtest: Lipider är fetter, och om du har högre nivåer kan det innebära att du har högt kolesterol vilket kan innebära att du har ett tillstånd som förstärker artärerna (ateroskleros). Härdning av artärerna kan ha en effekt på blodflödet till penis, vilket orsakar erektionsproblem.
 • Lever- och njurfunktionstester.
 • Blodhormonprov: dessa mäter nivåerna av testetonet hos könshormonet i blodet. Om nivån är för låg kan din läkare rekommendera ytterligare tester för att utesluta hormonella tillstånd som kan vara en faktor i ED.
 • Urinprov: Testa din urin för socker, protein och testosteronnivåer kan hjälpa till att identifiera ytterligare underliggande hälsoförhållanden som kan bidra till. erektilproblem.

Om det behövs kan din läkare eller GUM-sjuksköterska hänvisa till en urolog, en specialist som ska utföra andra diagnostiska tester för att hjälpa dem att diagnostisera problemet och utforma den bästa behandlingsplanen för dig. Om de tror att problemet kan vara nere på psykologiska orsaker kan de hänvisa dig till psykologisk bedömning och behandling som sexuell rådgivning.

Ytterligare erektil dysfunktionstest kan innefatta:

 • Ett intracavernöst injektionstest: detta innebär att man injicerar ett syntetiskt hormon i din penis vilket ökar blodflödet och hjälper till att avgöra om du har problem med blodflödet till din penis. Detta följs av en ultraljudssökning som bilder vävnaderna och blodkärlen i penis för att se om de är smala eller “läckande”.
 • Testet för nattlig penis tumescence (NPT): detta visar om du upplever erektioner under sömnen. En metod är att placera elastiska band runt penisens spets och botten. Om de snapar på natten uppstår erektioner. Om inte, ett fysiskt problem eller en bieffekt av medicinering som begränsar blodflödet till penis eller blockerar de nervbärare som utlöser erektioner kan vara att skylla på.
 • Arteriografi och dynamisk infusion cavernosometri eller cavernosografi: Ett speciellt färgämne injiceras i penisens blodkärl. Färgen visar sig på en scanner och låter läkaren se hur blodkärlen fungerar.

Finns det en länk mellan erektil dysfunktion och testosteron?

Testosteron är det manliga könshormonet som är ansvarigt för manligt sexuellt svar bland annat. Om testosteronnivåerna är låga kan det leda till sänkning av din önskan om sex och erektilproblem. Att ha ED betyder inte automatiskt att du har låg testosteron. På liknande sätt betyder förskrivning av testosteronersättningsterapi inte alltid att erektilproblemen blir bättre.

Om du upplever symptom på ED och andra test är otillräckliga, kan ett blodprov för att mäta testosteronhalten i ditt blod rekommenderas av din läkare. Testosteronnivåerna varierar vid olika tidpunkter, så du kan behöva två test. Om du har låga testosteronnivåer, i kombination med andra symtom, inklusive låg libido och trötthet, kommer testet att kontrollera hormonella tillstånd som hypogonadism. Detta tillstånd innebär att du har en onormalt låg nivå av testosteron, vilket kan vara en faktor vid erektil dysfunktion.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *